Julkinen kaupanvahvistus

kaupanvahvistus

AR Isännöinnistä ammattitaidolla ja vuosien kokemuksella julkiset kaupanvahvistajapalvelut ja kauppakirjojen teko.


Julkisen kaupanvahvistajan tehtävä

Julkinen kaupanvahvistaja on henkilö, joka varmistaa, että kiinteistökauppa tehdään oikein ja valvoo kauppakirjojen laadintaa, toteamalla kaupan lailliseksi. Kiinteistökaupassa kaupanvahvistajan käyttäminen on lakisääteistä ja pakollista (Maakaari). Asunto-osakkeen tai vuokratontilla sijaitsevan kiinteistön kaupassa kaupanvahvistajan käyttö ei ole pakollista.

Kiinteistökaupassa kaupanvahvistaja vahvistaa kiinteistöä koskevat kauppakirjat sekä muut kiinteistökauppaan liittyvät asiakirjat.Kiinteistökauppa on sitova vain silloin, kun se on tehdään kirjallisena ja kaupan osapuolet allekirjoittavat sopimukset kaupanvahvistajan läsnäollessa. Kaupanvahvistajan tehtävänä on myös tarkistaa kaupan osapuolten henkilöllisyydet.

Mitä kiinteistökaupalla tarkoitetaan?

Kiinteistökaupalla tarkoitetaan kauppaa, jonka kohteena on Suomen lainsäädännössä kiinteistöksi määritelty itsenäinen maanomistuksen yksikkö. Käytännössä kiinteistöllä tarkoitetaan pääsääntöisesti maa- tai vesialuetta, ja maapalsta voi olla niin metsä- tai maatalousmaata kuin rakennusmaata. Samoin alueella mahdollisesti sijaitseva asunto ja muut rakennukset lasketaan kiinteistöön kuuluvaksi.

Pelkkä asunto ei ole juridisessa mielessä kiinteistö, vaan kiinteistöksi lasketaan maa-alue, jolla kyseinen rakennus sijaitsee. Näin ollen julkista kaupanvahvistajaa on käytettävä kaupanteossa, kun kaupan kohteena on kiinteistö ja sillä mahdollisesti sijaitsevia rakennuksia.

Kaupanvahvistajaa tarvitaan myös kiinteistön luovutustilanteissa.

Tällaisia ovat mm. kiinteistön lahjoitus tai vaihtaminen, kun esimerkiksi kaupan kohteena olevan kiinteistössä käytetään vastikkeena rahan sijaan toista kiinteistöä.

Mikäli kiinteistökauppa tehdään sähköisessä kaupankäyntijärjestelmässä kaupanvahvistajaa ei tarvita. Tällöin Maanmittauslaitos toimii kaupan tarkastajana, ja on myyjän vastuulla varmistaa asiakirjojen oikeellisuus.