fbpx

Asbestiohje osakkaille

Lataa ohje

Lataa asbestiohje tästä.

Uuden asbestilain vaikutus taloyhtiön osakkaiden remontteihin

Miten toimia kotiremonttia valmistellessa ja mitä pitää ottaa huomioon?

 1. Asbestikartoitus lisää kustannuksia
  Uuden asbestiasetuksen mukaan purettavien materiaalien asbestipitoisuus tulee etukäteen selvittää kaikissa rakennuksissa, jotka ovat valmistuneet ennen vuotta 1994. Purkutöitä ei saa aloittaa ennen asbestikartoitusta. Asbestikartoituksen saa suorittaa asiaan riittävän perehtynyt henkilö. Kartoitus maksaa joitakin satoja euroja. Kartoitusraportti tulee säilyttää.
  Asbestia käytettiin eniten 1970-luvulla muun muassa tasoitteissa, laasteissa ja mattoliimoissa, minkä vuoksi sitä voi olla keittiön ja kylpyhuoneen tasoitteissa, laatoituksessa tai muovimatoissa. Naapuriin tehty kartoitus ei takaa oman asunnon asbestittomuutta. Kysy lisätietoja taloyhtiösi isännöintiyrityksestä.
 2. Purkutyötä saa suorittaa vain pätevä ja rekisteröity toimija
  Jos asbestia löytyy kartoituksessa, purkutyöt saa suorittaa vain rekisteröity toimija. Osa niistä on listautunut julkisesti: https://asbestipurkuluparekisteri.ahtp.fi. Muiden urakoitsijoiden valtuudet voit varmistaa lupaviranomaiselta: tyosuojelu.lansi@avi.fi.
  Asbestipurku edellyttää työkohteen eristämistä ja turvaosastointia, ja jos tilaa on vähän, voit joutua muuttamaan purun ja tarkistusmittausten ajaksi pois.
 3. Tarkistusmittaus vaatii malttia
  Asbestipurkutyön jälkeen urakoitsijan on mitattava puretun ja siivotun tilan ilman asbestipitoisuus, jotta varmistutaan tilan puhtaudesta. Mittaustuloksen odottaminen venyttää remontin kokonaiskestoa.
 4. Dokumentaatio
  Vaadi urakoitsijalta dokumentaatiota urakan eri työvaiheiden hintavaikutuksesta. Säilytä kirjallinen asbestikartoitusraportti ja toimita se isännöitsijälle huoneiston korjaus- ja muutostyöilmoituksen liitteenä.
 5. Kustannusten jako
  Asunto-osakeyhtiölaissa säädetään yhtiön ja osakkaiden kunnossapitovastuunjaosta, ellei yhtiön yhtiöjärjestyksessä asiasta ole muuta määrätty. Jos yhtiön kunnossapidettävä rakennuksen osa on rikki, tulee yhtiön teettää korjaus ja maksaa kustannukset. Jos taas remontti tehdään siksi, että osakas haluaa uudistaa huoneistonsa sinänsä ehjiä rakenteita/laitteita, maksaa osakas kartoitus-, purku- ja remonttikustannukset. Asbestilain uudistus ei vaikuta taloyhtiössä voimassa olevaan kustannustenjakoon.
 6. Isännöinti asiantuntijana
  Isännöintiyrityksen puoleen kannattaa kääntyä, jos asbesti herättää remontin yhteydessä kysymyksiä. Jos korjaus kuuluu taloyhtiön vastuulle, isännöinti hoitaa edellä mainitut rakennuttajan velvollisuudet kartoittajien ja urakoitsijoiden kanssa.

Tämä on ohje taloyhtiön osakkaalle, joka suunnittelee huoneistoonsa remonttia.